Overweldigd door de Rapley-methode? Dit zijn mijn drie beste tips.

Vind jij het introduceren van vast voedsel bij je baby ook een spannende, maar soms ook een overweldigende ervaring? De Rapley-methode, ook bekend als 'baby-led weaning' of de Kleintjes methode, is een populaire benadering die de zelfstandigheid van je kind bevordert door het aanmoedigen van zelf eten, maar het kan voor ouders soms stressvol zijn. In deze blogpost deel ik drie handige tips om je vertrouwen te vergroten en de ervaring voor zowel jou als je baby leuk en veilig te maken.

1. Lees je goed in over het verschil tussen verslikken en verstikken

Een van de grootste zorgen van ouders bij de Rapley-methode is het risico dat hun kind zich verslikt of zelfs stikt. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee te begrijpen. Verslikken is een natuurlijke reactie van het lichaam om de luchtwegen vrij te maken. Dit gebeurt wanneer een baby nog moet leren hoe hij vast voedsel moet verwerken. Het is volkomen normaal en zelfs een positief teken dat je kind zich bewust is van zijn grenzen. Verstikken daarentegen is gevaarlijker, waarbij de luchtweg volledig wordt geblokkeerd. Om je zelfvertrouwen te vergroten, is het nuttig om een EHBO-cursus te volgen die specifiek gericht is op kinderen. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je moet doen in noodgevallen.

2. Combineer Rapley met gepureerde hapjes

Een veelvoorkomende misvatting is dat je moet kiezen tussen de Rapley-methode en gepureerde voeding. In werkelijkheid kun je deze twee prima combineren. Je kind is flexibeler dan je misschien denkt en kan leren zichzelf te voeden terwijl het ook van een lepel eet. Dit biedt een goede balans en kan de overgang naar vast voedsel soepeler maken. Rond de acht maanden kun je geleidelijk overstappen naar minder gepureerde voeding, maar tot die tijd kan een mix van beide het zeker makkelijker maken voor jezelf.

3. Laat je kind “mee-eten” met de pot

Het delen van maaltijden met je baby bevordert niet alleen een gezonde relatie met eten, maar maakt het ook makkelijker voor jou als ouder. Als jij een gezond eetpatroon hebt, kan je baby prima meegenieten van jouw maaltijd. Houd wat groenten apart of pureer een deel van je eigen eten om met je kind te delen. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar introduceert je kind ook meteen aan de smaken en texturen die het later zal blijven eten. Bovendien leert je kind hierdoor van jongs af aan wat gezond eten is.

Met deze tips kun je de uitdagingen van de Rapley-methode omarmen en vertrouwen krijgen in het proces van je baby. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en de signalen van je kind te volgen. Zo wordt eten een leuke én leerzame ervaring voor jullie beiden!

Previous
Previous

Wat kunnen we leren van het natuurlijke honger- en verzadigingsgevoel van kinderen?

Next
Next

Hoe lees je etiketten van voeding en waar let je op?